Проект,  иницииран от филолога Стефан Пеев, ще популяризира писменото наследство

...
Проект,  иницииран от филолога Стефан Пеев, ще популяризира писменото наследство
Коментари Харесай

Възраждат почерка на Левски чрез дигитален шрифт


Проект,  иницииран от филолога Стефан Пеев, ще разпространява писменото завещание на Васил Левски (снимка: НКПС)

Проект за възобновление почерка на Васил Левски в актуалната цифрова среда започва Националната картова и платежна скица (НКПС). В рамките на самодейността е основан публичен за цялото ни общество дигитален шрифт на историческа персона – Апостола на свободата.

Целта на плана, иницииран от филолога Стефан Пеев, е разпространение и пресъздаване писменото завещание на Васил Левски със средствата на цифровите технологии и приближаване на модерния човек до неговия дух, стана ясно на конференция на НКПС през днешния ден.

Създаденият шрифт е значимо културно събитие в цифровата ни общественост, която последователно се разделя с ежедневното писане на ръка. Въвеждайки почерка на в разнородни печатни и електронни формати, ще опознаем по-пълноценно духа, наследството му и самия него, защото в почерка на всеки човек е вплетен неговият темперамент, обявиха специалистите.

„ Васил Левски има един от най-чистите и виртуозни почерци от известните ни революционери. Почеркът на Апостола показва отдаденост, системност и неизменност ”, подчертава Стефан Пеев, който се е въодушевил да сътвори цифровия шрифт по образеца на възпроизведените почерци на Микеланджело, Уилям Шекспир, Зигмунд Фройд в Западна Европа и почерка на Пушкин и Гогол – в Русия.

„ на Левски е хубав, чист и съразмерен. Той има мощен и овладян темперамент и доста забавна и богата вътрешна динамичност, излизаща отвън общоприетия писалищен калиграфия на 19 век ”, разяснява рецензентът Кирил Златков.



Разработката и достигането на цифровия шрифт до необятната общност лишава на създателя повече от 7 години. За основаването му са употребявани общодостъпни документи от Националния архивен фонд на Националната библиотека „ Св. св. Кирил и Методий ”.

Шрифтът съдържа начертания на всички основни и дребни кирилски букви, арабски числа, препинателни знаци, както и голям брой контекстуални лигатури и различни знаци. Създадените с шрифта текстове могат да се приближат до самобитния темперамент на „ живото ” писане на Левски.

Дигиталният шрифт на Васил Левски ще бъде предоставян безплатно, след попълване в на поръчка и декларация за задачите на потреблението му. След утвърждение искащите ще получат имейл със.zip файл и указания за инсталиране.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР